Recept

Förrätter - Soppor - Buffémat - Såser - Desserter - Bakat - Frukost - Dryck

Förrätter
Rödbetscarpaccio
4 portioner

4 stora rödbetor
2 msk salt
100 g ruccola
50 g parmesan
12 stora kaprisar
flingsalt
olivolja
svartpeppar

Skala rödbetorna och lägg dem i en kastrull. Häll på vatten så det täcker. Tillsätt salt och koka upp. Låt koka 30-40 minuter, beroende på hur stora betorna är. Skiva rödbetorna tunt, gärna med osthyvel eller mandolin. Lägg skivorna på ett fat, lägg på ruccola, hyvla över parmesan, toppa med kapris, strö över flingsalt och ringa över olivolja. Avsluta med nymalen svartpeppar

Recept från boken Tjejmiddag av Malou Holm och Åsa Swanberg



----------------------------------------------------------------


Soppor


 
Tomatsoppa

2 st  gul lökar
3 msk  olivolja
2 msk  smör
0,5 msk  basilika
0,5 msk  timjan
3 burkar  passerade tomater
1,5 dl  vitt vin, torrt
3 dl  vatten
2,5 tärningar  hönsbuljong
1 st  vitlöksklyfta
4 msk  strösocker
1 st  lagerblad
2,5 dl  vispgrädde
svartpeppar, hel

Tillagning 

Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund.

Häll i vinet så att det fräser till i grytan, i med tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad. Låt soppan koka sakta i 20-30 minuter. Fiska upp lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen.

Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter. Ta några tag med pepparkvarnen smaka av. Ibland tillsätter jag en skvätt balsamico.

Jag tycker soppan blir bäst om man gör den dagen innan. Servera med fetaost, creme fraiche eller Philadelphiaost


----------------------------------------------------------------

 Buffémat

Skånsk vårsallad
Den skånske vårsalladen måste ni bara pröva - helt underbar!

6-8 portioner
1 stånd grön sparris
1 knippe färska morötter
200 gr sugar snaps
1 knippe rädisor
1 bunt salldslök

Senapsdressing
3 msk skånsk senap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
2 msk finhackad dill

Ansa och tvätta grönsakerna och dela i önskad storlek.
Koka alla grönsakerna i några minuter i saltat vatten, kyl dem sedan i kallt vatten en stund.
Rör ihop senapen med vinäger och smaka av med salt och peppar. Vispa i rapsoljan och vänd ner dill.
Slå dressingen över grönsakerna och servera.

----------------------------------------------------------------


 Varmrätter
Köttfärslimpa som festmat

Det här är ett recept som bygger på principen att den enklaste och godaste maten är den trevligaste att bjuda på. Dessutom otroligt lätt att anpassa mängder efter fler eller färre personer och om du får några skivor över så får du en riktigt trevlig dagen efter servering som smörrebröd. Du kan ta ett riktigt kraftigt vin och vi har rekommenderatr ett av våra verkliga favoriter med allt du kan önska dig.
Detta behöver du till 4 personer:
6 hg mager oxfärs
1 stor lök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor skalade och finhackade
1 vispat ägg
1 tesked salt
1/2 tesked nymalen svartpeppar
2 matskedar olivolja
1 tesked riven ingefära
1/2 tesked rosmarin
1 tesked koncentrerad oxfond
1 dl ströbröd
3 matskedar Worcestershire sås
2 matskedar finhackad persilja
Till glaceringen:
1/2 dl ketchup
1/2 matsked brunt farin
2 matskedar balsamicovinäger

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Värm olivoljan i en stekpanna och sautera lök och vitlök vbara så att det blir mjuka och lite genomskinliga. Ta bort från värmen och låt svalna:
Blanda alla ingredienser (också löken) och blanda ordentligt så att kryddor och smaker fördelar sig i hela smeten. Lägg i en bakform som ska vara teflonbaserad (icke fastna behandlad). Stoppa formen med köttfärslimpan i ugnen och baka den mitt i ugnen i 50 minuter. Blanda alla ingredienserna till glaceringen. Pensla glaceringen över köttfärsen i sin form. Låt baka färdig högst upp i ugnen i tio minuter. Ta formen ur ugnen och låt den vila 10 minuter.
Servera med en sallad, pressad potatis och din favoritsås. Lägg gärna till färgassesoarer som kortkokta morötter och sparris. Du hittar massor med såser på vår hemsida. Till detta dricker du med stor förtjusning en chilensk storhet som vi har provat och älskar gång efter gång. Ligger i ordinarie sortiment, men skulle det inte finnas i din butik så tar de hem vinet över natten. Värt att vänta på;
Ventisquero Gran Reserva Carmenère (nr 2405) 109.-. Njut!

 

Krispig kyckling med cornflakes och kokos 
4 port.
3 dl cornflakes
2 dl riven ost
3/4 dl riven ost
½ tsk svartpeppar
½ tsk paprikakrydda
1 tsk dragon
3/4 dl flytande margarin
4 kycklingfiléer

Tillbehör:
2-3 tomater
½ rödlök
en liten burk majs
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
örtsalt efter smak
Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp cornflakes i en liten skål och krossa dem med handen. Tillsätt riven ost, kokos, kryddorna och flytande margarin och rör om. Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsfast form. Fördela cornflakesblandningen över filéerna och sätt in formen i nedre delen av ugnen. Ugnsstek i 20-30 minuter, till kycklingen är genomstekt. Skär tomaterna i tärningar och blanda med hackad rödlök, lägg i skål. Häll upp majs och gräddfil i varsin skål. Mosa avokado och tillsätt 3 msk av gräddfilen, en pressad vitlöksklyfta och lite örtsalt. Servera med tillbehör och ris, cous cous, klyftpotatis eller vad som är mest populärt i din familj.


----------------------------------------------------------------


 Såser

Örtsås med ost
ca 3 dl

Blanda 150 gr philadelphiaost med 1 dl Kesella och 1 dl riven parmesan.
Hacka ½ knippa persilja och ½ kruka basilika.
Rör ner örterna, saften från en ½ citron, smaksätt med salt och peppar.

Blir det sås över - värm i kastrull och späd ev. med mjölk till en god pastasås

Löksås
1 kg gul lök som du skalat och hackat
100 gram smör
1 tesked torkad rosmarin
1 tesked koncentrerad oxfond
1 tesked koncentrerad kantarellfond
1 matsked balsamicovinäger
2 dl halvtorrt vitt vin
4 cl cognac
5 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Lägg i  den hackade löken och rör om. Mät hur högt löken når i kastrullen. När löken är färsig ska den ha reducerats med tre fjärdedelar. Mät gärna med en sticka och markera vad som är 1/4 så att du vet när du är klar. Rör nästan oupphörligt. Hela grunden för rätten är att reducera löken så att vatten och syra försvinner och de fylliga söta smakerna blir kvar. Utan att du bryner löken. Ingen färg således. När löken är klar häller du i det halvtorra vinet. Öka värmen till medelvärme. Låt sjuda till dess att vinet nästan helt kokat bort. Rör mer eller mindre hela tiden. Härefter lägger du i kryddor, fonder, vinäger och blandar detta med svampen. Låt sjuda ca 5 minuter. Häll i grädden och cognacen. Rör om. Låt sjuda till dess att såsen reduceras och tjocknar av sig själv. Klar att servera. Smaka av med salt och peppar. Drick ett rött vin som hittar sötman i såsen.
Turning Leaf Zinfandel (nr 16538) 82.-. Riktigt bra och passande från bröderna Gallo i Kalifornien. De fruktiga smakerna och den lilla restsötman i vinet hittar löken och antingen du grillar kött eller fisk så blir det en perfekt matchning.


----------------------------------------------------------------

 Frukost
 


----------------------------------------------------------------


Dryck
Äppeldrink! 
3 cl vaniljvodka
2 cl Appel Sourz
Färkspressad lime
Fruktsoda

Bara att hälla ihop och njuta! 
----------------------------------------------------------------

Hallonslush
8 glas
1 flaska konc hallonsaft (50 cl)
3 dl iskallt vatten
8 lime + 1 lime till servering
2 dl vaniljvodka
1 kruka citronmeliss

Häll hallonsaften i en form, blanda med vatten och ställ in i frysen 2 timmar. 
Rör om lite då och då så det blir "slushigt"
Pressa juicen ur limefrukterna, blanda med vodkan och ställ i kylen.
Tillsätt den frusna hallonsaften precis före servering och häll upp i glas. 
Toppa med limeskivor och citronmeliss