fredag 12 juni 2009

Skolavslutning

Idag är det dags för vår äldste att sluta skolan. Det är något speciellt med skolavslutningar. Många minnen dyker upp i tankarna när man står på skolgården och ser alla de fina sommarklädda skolbarnen. När jag var liten så fotade alltid mamma oss på trappen, innan vi gick hemifrån. Har ett antal bilder stående i nya fina kläder som hade valts ut med omsorg. Jösses vad tiden den går.

Skolavslutningen fick mig också att inse att from med måndag är det tre barn som i 10 veckor framöver ska ha frukt, lunch och mellamål här hemma, annars är det ju bara Isolde och jag som är hemma på dagarna. Så jag for ner till bibblan för att se om jag kunde hitta lite inspiration. Hittade en del trevliga böcker, värda att ta sig en titt i:
Matlust för barn 0-6 år av Mia Coull
Mat för barn och deras föräldrar av Latifa Lindberg och
Mat för ditt barn av Camilla Porsman och Fredrik Paulun

Alla hade de bra tips och idéer om mat och matlagning och en hel del roliga recept som jag kommer att prova.

Här kommer två som jag tror blir favoriter:

Bärgröt 4 port.
½ liter blandade bär
(½ dl socker)
2 dl vatten
1 dl mannagryn

1 krm salt

Koka upp bär, ev. socker och vatten. Vispa ner mannagrynen. Tillsätt saltet. Koka upp gröten. Koka sedan på svag värme 4-5 minuter. Rör då och då. Servera med mjölk.


Krispig kyckling med cornflakes och kokos 4 port.
3 dl cornflakes
2 dl riven ost

3/4 dl riven ost
½ tsk svartpeppar
½ tsk paprikakrydda
1 tsk dragon
3/4 dl flytande margarin

4 kycklingfiléer


Tillbehör:

2-3 tomater
½ rödlök
en liten burk majs

3 dl gräddfil

1 vitlöksklyfta

örtsalt efter smak

Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp cornflakes i en liten skål och krossa dem med handen. Tillsätt riven ost, kokos, kryddorna och flytande margarin och rör om. Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsfast form.
Fördela cornflakesblandningen över filéerna och sätt in formen i nedre delen av ugnen. Ugnsstek i 20-30 minuter, till kycklingen är genomstekt. Skär tomaterna i tärningar och blanda med hackad rödlök, lägg i skål. Häll upp majs och gräddfil i varsin skål. Mosa avokado och tillsätt 3 msk av gräddfilen, en pressad vitlöksklyfta och lite örtsalt. Servera med tillbehör och ris, cous cous, klyftpotatis eller vad som är mest populärt i din familj.

Hoppas ni också fick lite inspiration.
Kram och ha en mysig helg.

Fortsätt gärna tävla om fina textilier från Nyblom & Kollén här

4 kommentarer:

  1. Ja, ånga mål mat blir det nu under sommaren och diskmaskinen brukar fyllas på två röda.
    Men härligt är det ändå att ha alla hemma tycker jag.
    Ha ne bra fredagskväll!

    SvaraRadera
  2. Det där lät intressant..ska nog pröva..kul blogg du har

    SvaraRadera
  3. Hej Erika! Vilken fin blogg du har! Jag vill gratulera dig till vinst hos mig och min tävling! Du har vunnit klockan från Fé! Maila mig din adress så kommer den på posten! Stor kram Lena!

    SvaraRadera

Tack för att du valde att lämna en liten kommentar. Det förgyller min dag!